Mátyás Király Általános Iskola
5144 Jászboldogháza, Kossuth Lajos u. 1.
Tel.: 57/460-022; E-mail: klik.jaszboldoghaza@gmail.com

Lázár Ervin Program

Magyarország egyik legfontosabb nemzetstratégiai célja a kulturális alapellátás kiszélesítése és ennek segítségével a nemzeti identitás megerősítése a tanulókban. E célok megvalósítása érdekében indult útjára az európai viszonylatban is egyedülálló Lázár Ervin Program, amely szeptember második hetében kezdődött el újra. A program egyedülállósága, hogy szociális helyzettől és lakóhelytől függetlenül minden, az 1-8. évfolyamon tanuló általános iskolai diáknak évente egy alkalommal ingyenesen biztosítja a színházi, tánc, és cirkuszi előadások, komolyzenei hangversenyek, muzeális intézmények, illetve az őshonos állatok bemutatóhelyei látogatásának élményét.

A program nemcsak az állami fenntartású intézményekben tanulókat, hanem az összes 1-8. évfolyamos diákot vagyis több, mint 700 000 gyermeket érint.
Iskolánk tanulóinak is lehetősége nyílt arra, hogy ezeken a programokon részt vehessünk, különböző helyszíneken és a korosztályoknak megfelelő előadásokon. Külön élmény volt számunkra, hogy 2 év kihagyás után újra kimozdulhattunk, egy kisebb osztálykirándulásnak is beillettek ezek az utazások és előadások. Az utaztatásunkat minden esetben a Jászberényi Tankerületi Központ szervezte és biztosította. Köszönjük a lehetőséget!

1. és 2. osztály
Február 24-én legkisebbjeink Jászladányon a Művelődési Házban vehettek részt egy báb-és színházi előadáson, ahol Mátyás király meséket láthattak a gyerekek. Több ismert mese elevenedett meg előttük. Az előadás különösen hasznos volt másodikosainknak, hiszen ők épp akkor ismerkedtek meg Mátyás királlyal és már ismerős volt több mese is számukra. A műsor színvonalas volt, a gyerekek nagyon élvezték.

3. és 5. osztály
Január 19-én a Lúdas Matyi című darabot nézhettük meg a Szolnoki Szigligeti Színház művészeinek előadásában. (A színház épületének felújítási munkálatai miatt az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.) A szereplőkkel már az előtérben találkozhattunk. Énekelve invitáltak bennünket beljebb. A helyünket szokatlan módon, táncosok kíséretében foglalhattuk el. A másfél órás előadás is nagyon tetszett a gyerekeknek. A történet eredeti befejezésének megváltoztatása különösen érdekessé tette számukra.

4. és 7. osztály
Március 31-én került megrendezésre a 4. és 7. osztályosok számára, az Art’s Harmony Szabad Művészeti Társaság: Diótörő – Utazás a Diótörő dallamaival a világ körül című előadása. Az előadás helyszíne a Jászladányi Művelődési Ház volt, ahová autóbusz szállította a diákokat. A koncerten az eredeti mű részletei hangzottak el zenetörténeti felvezetéssel, majd azok átiratát is meghallgathattuk. A gyerekek érdeklődve hallgatták a felcsendülő dallamokat és ismerkedtek a megszólaló hangszerekkel.

5. osztály
2022. február 28-án reggel indultunk autóbusszal Szolnokra, a Damjanich János Múzeumba. A Jászkun kapitányok nyomában foglalkozás keretin belül a gyerekek bejárták azt az utat, melyet a kunok és szászok tettek meg több évszázaddal ezelőtt, míg hazánkba érkezetek. A néprajzi kiállítás során a paraszti életformát mutatták be. A megyére jellemző szakmák –fazekasság, szűcsmesterség- tárgyai láthatóak. A régi parasztház elrendezése –tisztaszoba, konyha, kamra, pajta, tornác, istállók, szűr…- jelenik meg a hagyományos berendezési tárgyakkal együtt. Bemutatják a gyerekek játékait, melyet ki is próbálhatnak, kézbe vehetnek a tanulók. A kaftán viselete, a szégyenfa története, a harci felszerelések, egyenruhák, páncélok voltak a legkedveltebbek a tanulók számára. A következő tanévben, amikor a Hon-és népismeret tantárgy belép új tantárgyként a hatodik osztályban, nagyon lényeges információkat tudnak majd feleleveníteni a gyerekek a tanórákon.

6. osztály
Március 9-én vettünk részt a „Tavaszváró” c. előadáson, a Fővárosi Nagycirkuszban, Budapesten. A műsor majd két órás volt, a gyerekek nagyon élvezték. Bűvészeket, artistákat, állatidomárokat, bohócot, zenés előadásokat láthattunk a délután folyamán.

8. osztály
Március 8-án Budapesten jártunk a Pesti Magyar Színházban, ahol egy Shakespeare művet tekinthettünk meg. A Rómeó és Júlia tragédiáját többek között olyan neves színészek is játszották, mint például a Jászai Mari-és Kossuth-díjas Eperjes Károly. A majd kétórás darab remek lehetőség volt arra, hogy a nyolcadik osztály betekintést nyerjen a drámán belül a tragédia műfajába, hiszen ez a verses mű idén tananyag is.