Mátyás Király Általános Iskola
5144 Jászboldogháza, Kossuth Lajos u. 1.
Tel.: 57/460-022; E-mail: klik.jaszboldoghaza@gmail.com

COVID-19 intézkedési terv

Ez az eljárásrend az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott protokoll és a WHO (Egészségügyi Világszervezet) legfrissebb ajánlása alapján a koronavírus elleni védekezés céljából készült. Az intézkedési terv módosításig vagy visszavonásig marad érvényben. Módosítására a járványügyi helyzet alakulásától függően, illetve a tapasztalatok figyelembevételével bármikor sor kerülhet.

INTÉZKEDÉSI TERV A 2020/2021. TANÉVBEN A JÁSZBOLDOGHÁZI MÁTYÁS KIRÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLÁBAN A JÁRVÁNYÜGYI KÉSZENLÉT IDEJÉN ALKALMAZANDÓ ELJÁRÁSRENDRŐL

FELKÉSZÜLÉS A NEVELÉSI ÉVRE, TANÉVKEZDÉSRE

1.1 Alapos, mindenre kiterjedő fertőtlenítő takarítást végzünk az iskola épületében.

AZ INTÉZMÉNYEK LÁTOGATÁSA

2.1 A nevelési-oktatási intézményeket kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató gyermek, tanuló látogathatja. Az oktatásban és nevelésben, illetve az intézmények működtetésében csak egészséges és tünetmentes dolgozó vehet részt. Kérjük a szülőket, hogy amennyiben gyermeküknél tüneteket észlelnek, gondoskodjanak orvosi vizsgálat mielőbbi lehetőségéről. A szülő köteles az iskolát értesíteni, ha a gyermeknél koronavírus-gyanú vagy igazolt fertőzés van.

A szülők az iskola épületébe nem léphetnek be!

2.2 Intézkedések az intézményi csoportosulások megelőzésére a tanév folyamán az intézmény területén

2.2.1. Az osztálytermekben lehetőség szerint gondoskodunk a tanulók lazább elhelyezéséről.

2.2.2. A 7.30 után az iskolába érkező tanulók elfoglalhatják helyüket osztálytermükben, nem kell az udvaron vagy az aulában várakozniuk.

2.2.4. A személyi higiéné szabályainak és a mosdókban a védőtávolság betartásának érdekében a jelző csengő megszólalásakor el lehet kezdeni kiengedni a gyermekeket (természetesen  csak wc-re!)

2.2.5. Az udvaron törekednünk kell az osztályok elkülönítésére (udvar felosztása)

2.2.6. A tanulószobás tanulók levegőzésének helyszíne az iskola udvarán történik.

2.2.7. A tantermi oktatás során kerüljük az osztályok keveredését. Az informatika-nyelvi és matek-magyar bontások, a tornaterembe való átjárás kivételével az osztályok a tanítási nap során ugyanazt a tantermet használják. Az osztályok váltásával érintett tantermekben óránként felületfertőtlenítést végzünk.

2.2.8. A testnevelés órákat az időjárás és a rendelkezésre álló terület függvényében szabad téren tartjuk.

2.2.9. A megfelelő védőtávolság betartása érdekében esetlegesen (emeleti termekben) növeljük az öltözők számát, az öltözőkben történő csoportosulás elkerülése érdekében a testnevelés órákat jelzőcsengetéskor fejezzük be.

EGÉSZSÉGÜGYI SZEMPONTBÓL BIZTONSÁGOS KÖRNYEZET KIALAKÍTÁSA

3.1. Az intézmény területén mindenki (tanuló, szülő, iskolai dolgozó) korlátozás nélkül használhat szájmaszkot. Kivétel a testnevelés óra, az étkezések és az udvaros szünetek időtartama alatt.

A pamut maszk jobban ajánlott, mert ki lehet mosni és vasalni, többször lehet viselni.

A maszkot négy-öt óra elteltét követően célszerű cserélni. A tanulók által viselt maszkról a szülő gondoskodik.

„Egy jól hordott maszk, amit időnként cserélünk, mert az is nagyon fontos, hogy ne maradjon túl sokáig rajtunk, semmilyen egészségkárosodással nem jár.”
(dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető infektológus főorvosa)

3.2. Az iskola bejáratánál vírusölő hatású kézfertőtlenítőt biztosítunk, melynek használata minden belépő számára kötelező.

3.3. A szociális helységekben biztosítjuk a vírusölő hatású kézfertőtlenítéssel kiegészített szappanos kézmosási lehetőséget.

3.4. Kéztörlésre papírtörlőket biztosítunk (kéztörlő rongy tilos!).

3.5. A személyi higiéné alapvető szabályairól a tanulók számára részletes, az adott korosztálynak megfelelő szintű tájékoztatást adunk. A tanulók figyelmét felhívjuk az ún. köhögési etikettre: papírzsebkendő használata köhögéskor, tüsszentéskor, majd a használt zsebkendő szemeteskukába dobása és alapos kézmosás, kézfertőtlenítés.

3.6. A köhögéssel, tüsszentéssel a különböző felületekre került vírus inaktiválása érdekében fokozottan ügyelünk az intézmény tisztaságára. A tantermekben, a folyosókon és a szociális helységekben napi többszöri fertőtlenítő takarítást végzünk. A fertőtlenítő takarítás során kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a kézzel gyakran érintett felületek (ilyenek a padok, asztalok, székek, az ajtó-, ablakkilincsek, korlátok, villany- és egyéb kapcsolók, informatikai eszközök /billentyűzet, monitor, egér, egérpad, stb./, mosdók csaptelepei, WC lehúzók, stb.) valamint a padló és a mosható falfelületek vírusölő hatású szerrel fertőtlenítve legyenek.

3.7. Zárt térben a kórokozók koncentrációjának csökkentése érdekében kiemelt figyelmet fordítunk a folyamatos vagy rendszeres, fokozott intenzitású természetes szellőztetésre!!!!, mely vonatkozik minden zárt térre, így a folyosókra, valamint a szociális helyiségekre is. A helyiségek ablakait időjárás függvényében lehetőség szerint nyitva tartjuk.

3.9, A játszótéri eszközök, műfüves pálya „ajtaját”, felületeit rendszeresen fertőtlenítjük.

ÉTKEZTETÉSRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK

4.1. Fokozottan ügyelünk az étkezés helyszínének tisztaságára, a rendszeres fertőtlenítésére. Ehhez az önkormányzat biztosít fertőtlenítőszereket.

4.2. Étkezés előtt és után kiemelt figyelmet fordítunk a gyermekek alapos szappanos kézmosására és kézfertőtlenítésére.

4.3 Az étkezéseket úgy szervezzük, hogy az osztályok keveredése minimalizálható legyen, sorban állás esetén gondoskodunk a védőtávolság betartásáról.

4.4. Fokozottan figyeltetjük az ebédlőben az asztalokon elhelyezett, közös használatú eszközök tisztántartását, fertőtlenítését.

TEENDŐK BETEG SZEMÉLY ESETÉN

5.1. Amennyiben egy tanulónál, pedagógusnál, vagy egyéb dolgozónál fertőzés tüneteit észleljük, haladéktalanul elkülönítjük, egyúttal értesítjük az iskola-egészségügyi orvost, aki az érvényes eljárásrend szerint dönt a további teendőkről. Gyermek esetén értesítjük a szülőt, akinek haladéktalanul el kell távolítania a tanulót az intézményből.

5.2. A beteg gyermek felügyeletét ellátó személynek kesztyű és maszk használata kötelező.

5.3. Amennyiben felmerül a COVID-19 fertőzés gyanúja, fontos, hogy megfelelő felkészültséggel rendelkező egészségügyi dolgozó kerüljön értesítésre. A háziorvos, házi gyermekorvos, illetve a kezelőorvos jogosult a COVID-19 fertőzés gyanújára vonatkozóan nyilatkozni. Amennyiben fennáll a gyanú, nekik kötelességük ellátni a beteggel kapcsolatos teendőket.

5.4. A gyermek az iskolába – hasonlóan más megbetegedésekhez – kizárólag orvosi igazolással térhet vissza, melyet az intézmények el kell fogadnia, azt saját hatáskörben nem bírálhatja felül. Szülői igazolást a járványhelyzet idejére nem fogadunk el!

5.5. Amennyiben krónikus betegséggel élő gyermek az új koronavírus okozta járványügyi helyzet miatt speciális eljárást, védelmet igényel, erről a kezelőorvosnak kell döntenie, mely alapján a szükséges intézkedéseket meg kell tenni.

TANULÓI HIÁNYZÁSOK KEZELÉSE

6.1. Annak a tanulónak az iskolai hiányzását, aki a vírusfertőzés szempontjából veszélyeztetett csoportba tartozik tartós betegsége (például szív-érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, légzőszervi megbetegedések, rosszindulatú daganatos megbetegedések, máj- és vesebetegségek) vagy például immunszupprimált állapota miatt, erről orvosi igazolással rendelkezik, és azt bemutatja, esetleges hiányzását igazolt hiányzásnak kell tekinteni. Igazolt hiányzásnak tekintendő továbbá, ha a gyermek, a tanuló hatósági karanténba kerül a részére előírt karantén időszakára.

6.2. Ezen időszakban a tanuló az otthona elhagyása nélkül, a pedagógusokkal egyeztetett kapcsolattartási és számonkérési forma mellett részt vehet az oktatásban.

6.3. A gyermek, a tanuló távolmaradásával kapcsolatos valamennyi szabály a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendeletben foglaltak szerint érvényes, azok betartása szerint szükséges eljárni.

Tóth Pál
intézményvezető